Евродепутат от ГЕРБ нападна Радан Кънев във Фейсбук

Емил Радев нападна Радан Кънев във Фейсбук, заради коментар на лидера на ДСБ относно позициятата на ГЕРБ за европейския мониторинг върху съдебната ни система. Евродепутатите от ГЕРБ Мария Габриел и Емил Радев, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС организират на 16 март в Европейския парламент в Брюксел конференция на тема „Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект, препоръки“.

Акцентът е „Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка – опитът на България“. Говорители ще бъдат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният инспектор на Инспектората на Върховния административен съд Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

Срещу инициативата на евродепутатите се противопоставиха от Гражданския съвет на Реформаторския блок и от ДСБ, като определиха искането за вредно и начин за запазване на статуквото в правосъдието и вътрешния ред, по които от години Брюксел има критики, но липсват реални действия за напредък.

Идеята ни по никакъв начин не е да казваме „стоп“ на един механизъм, който функционира вече 10 г. и има своя положителен ефект, а да проведем дискусия и да направим анализ дали той все още носи тази ефективност, след като вече съществува общ Европейски механизъм за върховенство на правото, коментира реакцията на ДСБ Мария Габриел.

Това изказване на евродепутатката Радан Кънев разтълкува във Фейсбук профила си по следния начин:

След намесата на ГС и ДСБ, колегите от ГЕРБ в ЕП дадоха заден:

„Идеята ни по никакъв начин не е да казваме „стоп“ на един механизъм, който функционира вече 10 г. и има своя положителен ефект, а да проведем дискусия и да направим анализ…“

Идеята беше точно да се каже „стоп“ на европейския мониторинг. Но ние казахме „стоп“ на стопиращите smile emoticon

Интересно е сега дали те ще успеят да кажат „стоп“ на лекторите си…

radan_fb

Коментарът на Кънев жегна евродепутата Емил Радев, който е един от организаторите на конференцията в Европейския парламент.

За хора, които са в опозиция и не могат да кажат „стоп“ на участието си в управлението и привилегиите си в НС това е необмислено изказване. Ще Ви разочаровам, но не сте човекът, който може да определя политиката на евродепутатите от ГЕРБ и ние ясно ще изложим утре в Европейския парламент, нашата национално отговорна позиция. Съжалявам, че съм Ви разочаровал, в опитите да ни налагате мнението си, но ако това е важно за Вас следващия път опитайте с Вашата секретарка.

radev_fb

Емил Радев е член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Преди повече от месец той се обяви за премахване на Механизма за сътрудничество и контрол. Според него е необходима ясна позиция от всички институции. По-късно Радев настоя за въвеждане на общоевропейските механизми за мониторинг на върховенството на закона и такъв анализ да се извършва за всяка една държава-членка, а не само по отношение на България и Румъния.

You may also like...