Преброяването на дивите зайци и кортежи върви по план

Източник: iStock

Продължителните празници, гръмовните новини за барети с автомати насред София и грандиозното учение срещу бежанци на границата с Гърция изтикаха от дневния ред на данъкоплатците събитието на миналата седмица – МВР се захвана да преброява частните кортежи, които бият хора на пътя. Със същия успех героите на Георги Мишев и Едуард Захариев броиха дивите зайци.

Точно като в кинокомедия мозъчен тръст начело с главния прокурор Сотир Цацаров и главния секретар на МВР Георги Костов набеляза „крутата мярка“ да се обяви „нулева толерантност срещу хората, които ползват охрана, без тя да отговаря на Закона за частната охранителна дейност“. Това не би се случило, ако спортно семейство не бе нападнато и бито с палка от едни бодигардове при спречкване с тях на Околовръстното в София, защото се засичали и си свирили с клаксони. Главната заслуга обаче е на съпругата, която успя да филмирала едни 20 секунди, от които се вижда как бият мъжа й до кръв.

Признанието, че полицията се занимава само с филмирани престъпления, и то когато са доста нашумели в социалните мрежи, беше направено от най-високо ниво – главния прокурор. От думите му излезе, че след като занапред толерантността към биячите по пътищата ще е нулева, досега тя явно ще да е била положително число. Колко точно – не се разбра. Съдейки по гледката в центъра на София през последните 25 години – едва ли е малка, даже посланици се изумяваха от частната охрана на светски и „подземни“ знаменитости. МВР и прокуратурата обаче никак не я забелязваха. Те и с две години закъснение се сетиха, че липсвал електронен регистър колко хора са въоръжени, с какво и докога.

След две години могат пак да се сетят със същия успех.

Това, че толерантността на Цацаров и МВР изведнъж се сведе до нула, си е абсолютно чиста случайност. Понеже мъже с неизяснен статут като частна охрана – тоест без договори, бяха обвинени за снимания побой, затова мерникът на МВР се насочи към охранителите. Ако семейството беше нападнато от чистачи, търговци или застрахователни агенти, сега на мушката щяха да са техните гилдии. По логиката на мозъчния тръст явно само частната охрана от кортежите бие, затова сега текат проверки само в нейните среди. Когато утре се сбият други, тогава държавната машина ще се насочи в друга посока.

Така че в момента полицията дори не подозира, че биячи могат да са и други индивиди. Издирват се охранители от кортеж – ни повече, ни по-малко. Останалите занаяти (то колко ли останаха при тази икономика) могат да дишат спокойно, а и да се бият спокойно.

Ако се сбият някакви други, може и да им се размине.

Сега е моментът всички останали да засичат безразборно по шосетата. Предпазва ги помпозната дефиниция, че мерките са насочени „за предотвратяване на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, за ползване на демонстративна охрана и ескортиращи автомобили и по други показатели“. Според главния секретар целта на масовата полицейска операция е „да се приведат в известност рискови групи, които използват частна охрана“. Тоест рискови групи без частна охрана не са цел на сегашната профилактика. Чудничко.

Впрочем и самите обвиняеми от кортежа не бива да се отчайват излишно. Особеностите на местното разследване са такива, че често битите се оказват самонабили се, а дори когато умират, това се дължи на техни вътрешни увреждания и несъвършенства. Парата на прокуратурата пък обикновено се оказва само в свирката и след първоначалния апломб и популизъм с холивудски размах следва подвиване на опашката и изсулване от сцената.

Затова частните охранители няма какво толкова да са притеснени, нищо че още в първите часове на акцията преброителите излъчваха бодри новини. Проверените заведения и нощни клубове достигнаха трицифрено число, а проверените хора – може би петцифрено. И каква „изненада“ – не е заловен нито един частен кортеж, който нарушава обществения ред. Иначе нарушители има – кой непълнолетен бил в дискотека посред нощ, кой бил паркирал неправилно, кой шофирал без колан или след употреба на алкохол, кой имал в джоба си амфетамини. Един е хванат с хладно оръжие в увеселително заведение и му е съставен акт по общинска наредба. Толкова. Забележете, резултатът идва след подозрения за стотици рискови кортежи и връзката им с организираната престъпност, която по последни данни наброявала 2000 души.

Тоест преброяването на дивото върви съвсем по план. Няма кой да отговори на въпроса – а какво следва след преброяването, пишат от News.bg.

You may also like...