Няма по-нечистоплътно нещо от провинциален български общинар

Снощи, докато бързах да изпреваря къмпингарите на Орлов мост, пуснах радиото и чух по бТВ, че Хасково и Бургас са наказани от Турция, която съвсем доскоро им давала милиони да си оправят деретата на реките. Някакви наши общинари се жалват, че турците, нищо че са от побратимени градове, им спрели парите. Причината – нашите в Хасково решили да вдигат паметник на погиналите от турски ятаган арменци. Кметът на Одрин директно си каза, че ако признават геноцида над арменците, пари няма да има.

Логично. Питам се обаче нашите дупедавци как не ги е срам да взимат пари от турците! Че и паметник на арменците да вдигат в това време – вероятно са се побратимили и с някое село около Ереван, за да взимат пари и от там!

Това само български общинар може да го направи. Никъде по света няма по-нечистоплътно нещо от провинциален български общинар. Той е в състояние да вземе пари за погребението от убийците на майка си. Краде пари със всички части на тялото си, без страх и без свян.

Други интересни акценти се чуха пак в ефира на бТВ, но тази сутрин.

Разбра се, че ПКК взриви Анкара. Очаквано. В тоя ред на мисли слушам една туркиня по бТВ да проклина терористите. Нямали били лице, убивали невинни хора. Туркинята си мечтаеше всички терористи да изчезнат от лицето на земята.

Ерго – кюрдите да изчезнат от лицето на земята, понеже са терористи. Като ударила бомбата – все едно слънце светнало, обяснява туркинята и започвам да оправдавам до някъде турците, които карат жените им по две да свидетелстват в съда, понеже на една туркиня не може да й се хване вяра.

Тъй е и в Исперих, и по целия Делиорман – туркините свидетелстват по 2, понеже са необразовани и безсловесни.

Тази, свидетелката на атентата по бТВ, обаче беше словесна. Обясняяяяваше на дълго и широко емоциите си – ай, Аллах-Аллах! – като в пошла турска сапунка, понеже някой телевизионен редактор тъй е учил: зрителят се интересува най-вече от емоциите на очевидците, че да се ужаси. А зрителят иска да се ужаси, понеже не знае как да си набави по друг начин необходимото количество адреналин, че да изпита нещо като оргазъм, когато новините свършат и той установи, че въпреки това, още е жив.

По тази причина всички тв, не само бТВ, пускат изповеди на очевидци на всяка една драма, като така драматизират събитието още повече, с едничката цел – от толкова много емоции, да не се разбере всъщност за какво става въпрос.

Въпросът, който обсъжда въпросната туркиня, касае съдбата на 20 милиона кюрди в Турция, които са всичките с турски паспорти. Ерго – кюрдите са турски граждани. Турската армия обаче не се отнася към тях като към граждани, а както към възстанала рая. Срина им градовете, хвърля им бомби из жилищата, още докато спят с децата си. Турците се боят от кюрдите така, както ние се боим нашите турци в Родопите и Делиормана, да не ги обявят за автономни области.

Ние, разбира се, не сме способни да изравним със земята Исперих или Кърджали, нищо че заплахата да загубим територии още не е отменена.

Четох някъде, че съотношението между попове и имами у нас е 1:4, но ние бързаме да забравим този позор, защото иначе ще се наложи да направим нещо радикално. Ние не смеем да обявим нашите турци, дори когато взривяват влакове и избиват български жени и деца, за терористи. Ще издигнем търпеливо паметници, а после политкоректно ще назначим терористите за градоначалници, какъвто е случаят на един от турците, взривили влака на гара Буново.

Обичайно за нас е с времето да забравим да почитаме паметта на жертвите. Понякога даже боядисваме в розово паметници или пък ги събаряме, понеже паметта за собственото ни унижение и позор е твърде тежък товар за безсъвестните. За нищите духом.

 

Коментар на журналистката Нора Стоичкова във Фейсбук

You may also like...