ДСБ няма да напуска РБ, но ще търси съюз срещу управляващите

ДСБ

Националното събрание на ДСБ прие резолюция, с която потвърждава излизането на партията в опозиция, но в същото време остава част от Реформаторския блок (РБ).

Делегатите взеха решение Кънев и Нациалналното ръководство на партията да водят преговори с граждански и политически организации за създаване на широк политически съюз, който да е алтернатива на досегашния модел на управление.

След известни проблеми с преброяването и едно прегласуване, беше приет и новият устав на партията. При изчисляването на първото гласуване се оказа, че далите своя вот са с около 100 повече от регистрираните делегати. В крайна сметка се оказа, че причината е грешно преброяване от страна на квесторите. Заради това обаче се наложи присъстващите в зала с право да гласуват да бъдат преброени отново, а след това и самото приемане на Устава да се гласува наново.

Новият устав предвижда да се създава граждански съвет към Националното съвещание, който ще има право да участват в взимането на решения в партията. Той предвижда още към партията да се създават и клубове.

Преди гласуването на резолюцията лидерът на партията Радан Кънев отново говори пред събралите се делегати, като заяви, че изобщо не му е лесно да иска мандат да продължи участието си в РБ. Той обаче беше категоричен, че няма как ДСБ да остане още дълго в Блока, ако формацията остане каквато е в момента.

По думите му днешното Нацонално събрание е било най-тежкото от всички досега. По думите му единствената тема, която разделя ДСБ е РБ и бъдещето на партията в коалицията.

Той заяви, че е чул всички изказвания против оставането на ДСБ във формацията и „има неща, които само аз мога да разбера“. „Аз имам 10 пъти повече аргументи от вашите , за да поискам да напуснем РБ“, каза той.

„Когато напуснах поста на говорител на РБ ме попитаха дали има шанс петпартийната коалиция да се запази. Аз отговорих „не“, защото ние никога не сме били такава коалиция. Ние не бяхме просто пет партии, който се събраха, за да прескочат една бариера и да влязат в парламента“, каза Кънев.

По думите му всеки един лидер на партия от блока трябва да чуе структурите и симпатизантите на Блока, и после да видят дали „ще вземат решени така лесно, както когато са в кабинетите си“, пишат от OffNews.bg.

You may also like...